
Bölgesel Teşvik
BÖLGESEL YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI
Bölgesel yatırım teşvik uygulamaları; az gelişmiş illere daha fazla teşvik avantajı sağlayarak firmaların yatırım kararlarını bu bölgelere yönlendirmeyi amaçlamaktadır.
Bu sebepten illerin gelişmişlik seviyesine göre, yatırımlara yardım yoğunlukları belirlenmekte, desteklenecek sektörler illerin potansiyelleri ekonomik ölçek büyüklüklerine göre hesaplanmaktadır. İller; istihdam değişkenleri, rekabetçi ve yenilikçi kapasite değişkenleri, mali göstergeler, demografik değişkenler, eğitim değişkenleri, sağlık değişkenleri, erişilebilirlik değişkenleri, yaşam kalitesi değişkenleri göz önünde bulundurularak SEGE 2017 haritası belirlenmiş, bu haritaya göre illerin yatırım teşvik önceliklerine göre avantaj sınıflandırması yapılmıştır.
Bölgesel Teşvik Uygulamasında Destek Unsurları Nelerdir?
Bölgesel Teşvik Uygulamalarında; Karar ekinde iller itibariyle belirlenen sektörler, asgari kapasite ve tutarları sağlamak kaydıyla aşağıdaki yatırım teşvik destek unsurlarından faydalanmaktadırlar.Destek Unsurları
KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Faiz veya Kâr Payı Desteği (3.,4.,5. ve 6. Bölgelerde) Yatırım Yeri Tahsisi Sigorta Primi Desteği (6. Bölgede) Gelir Vergisi Stopajı Desteği (6. Bölgede)Bölgesel Teşvik Uygulamalarında Asgari Yatırım Tutarı Ne Kadardır?
Bölgesel Teşvik uygulamalarından faydalanmak için 1. Bölge ve 2. Bölge Teşviklerinde 1 milyon TL diğer bölge teşviklerinden 500.000 TL asgari yatırım tutarı öngörülmektedir. Fakat her sektörün her il için yatırım değeri farklı olduğu için, illere göre desteklenen sektörler farklılık gösterebilmektedir.EB: İmalat sanayine yönelik olarak Endüstri Bölgesinde gerçekleştirilen yatırımlar. *İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, vergi indirimi oranı tüm bölgelerde %100 oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100 olarak uygulanır. ** Teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin müracaat aşamasında talep edilmesi halinde, vergi indiriminden yararlanılmamak kaydıyla, desteğin sabit yatırım tutarına oranı, yatırıma katkı oranının yarısı kadar artırılarak uygulanır.
Bölgesel Teşvik Uygulamaları
Bölgesel Teşvik Uygulamalarında; Karar ekinde iller itibarıyla belirlenen sektörler, asgari kapasite veya tutarları sağlamaları halinde aşağıdaki desteklerden yararlanır.BÖLGESEL TEŞVİK DESTEK UNSURLARI
- KDV İstisnası
- Gümrük Vergisi Muafiyeti
- Vergi İndirimi
- Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
- Faiz veya Kâr Payı Desteği (3.,4.,5. ve 6. Bölgelerde)
- Yatırım Yeri Tahsisi
- Sigorta Primi Desteği (6. Bölgede)
- Gelir Vergisi Stopajı Desteği (6. Bölgede)
EB: İmalat sanayine yönelik olarak Endüstri Bölgesinde gerçekleştirilen yatırımlar.
*İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, vergi indirimi oranı tüm bölgelerde %100 oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı %100 olarak uygulanır.
Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında, ilçelerde yapılacak yatırımlar
EK-7’de yer alan 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü bölge illerinin ilçelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ilçenin bulunduğu ilin bir alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden; söz konusu ilçelerin organize sanayi bölgelerinde veya endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar ise bulunduğu ilin iki alt bölgesine sağlanan bölgesel desteklerden yararlanır. Ek-7’de yer alan 5 inci bölge illerinin ilçelerinde gerçekleştirilecek yatırımlara 6 ncı bölgeye sağlanan bölgesel destekler, söz konusu ilçelerin organize sanayi bölgelerinde veya endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlara ise ikinci fıkra hükümleri de uygulanmak üzere 6 ncı bölge destekleri uygulanır. Bu fıkra hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecek yatırımlar sigorta primi desteği ve gelir vergisi stopajı desteğinden yararlanamazlar.
İllerin gelişmişlik düzeyine göre desteklenen sektörler ve söz konusu sektörlere yönelik belirlenen asgari yatırım tutarının üzerindeki yatırımlar bölgesel teşvik uygulaması kapsamındadır. Yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye gelişmişlik düzeyine göre altı ekonomik bölgeye ayrılmış olup, aşağıda hangi illerin kaçıncı bölge kapsamında değerlendirildiğine ilişkin tablo gösterilmektedir.
YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARINDA BÖLGELER
Bölgesel desteklerden yararlanabilmek için yatırıma konu faaliyetin Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında 2012/3305 sayılı Karar’da yer alan sektörlerde ve bölgeler bazında değişen asgari yatırım tutarında olması gerekmektedir. Aşağıda bölgesel teşvik uygulamasında sağlanan destekler yer almaktadır.